Heeft u vragen?
image

alles over de eerste barneveldse houthandel


Aankondiging prijsverhoging vurenhout per 1 februari 2021

 

Vurenhout

De situatie in de houtwereld lijkt ongewijzigd t.o.v. de afgelopen maanden. In 2020 zijn wij geconfronteerd met alleen maar stijgende prijzen en tekorten bij de zagerijen. De vraag blijft onverminderd groot en vooral de Verenigde Staten en China blijven veel invloed uitoefenen op de inkoop-markt. Ook het Midden-Oosten is weer op het toneel verschenen en probeert haar voorraden aan te vullen.

De zagerijen die voldoende werk hebben en vorig jaar voor alle markten de prijzen hebben laten stijgen, hebben dat helaas voor het 1e kwartaal van 2021 opnieuw gedaan. Als de inkoopprijs alleen het probleem was, dan was het niet zo erg, maar de beschikbaarheid is een grotere uitdaging. De levertijden lopen op en gevreesd moet worden dat dit wel eens het gehele jaar het geval kan zijn.

Voor het 1e kwartaal hebben wij weer een verhoging gehad van 15% op het vurenhout. En zijn wij dus genoodzaakt om dit aan u door te berekenen per 1 februari a.s. Hoe het jaar verder zal gaan verlopen is natuurlijk onbekend, maar het behoort zeker tot de mogelijkheden dat er nóg een verhoging zal volgen.

 

Lijstwerk, hardhout en plaatmaterialen

Naast de stijging van de prijzen van het vurenhout staan ook alle producten uit Azië onder druk. Dit komt doordat de containerprijzen voor verschepingen naar Europa bijna vertienvoudigd zijn. Op korte termijn zijn er dus ook prijsverhogingen op lijstwerk en al het hardhout te verwachten. De vraag naar plaatmateriaal blijft onverminderd groot. OSB-fabrikanten hebben wederom de prijzen verhoogd en ook de Populier- en Okoumé-fabrikanten zullen hoogstwaarschijnlijk niet achter blijven. Er kunnen dus meerdere prijsverhogingen komen. We hopen dat de rust snel terugkeert in de markt.

Zoals u van ons gewend bent, houden we u zoveel als mogelijk is op de hoogte. En als er nog vragen zijn, schroom dan niet en neem contact met ons op.