image

Belangrijke informatie over prijsniveau en marktsituatie


Belangrijke informatie over prijsniveau en marktsituatie

Via deze weg kondigen wij aan dat we per vandaag, 1 april 2022, een prijsverhoging op onze  prijslijst van het vurenhout gaan toepassen. De redenen voor de prijsverhoging zijn divers. Vraag en aanbod blijven een rol spelen, maar de situatie in Oekraïne veroorzaakt ook dat zagerijen met hogere productiekosten te maken krijgen (denk aan de energieprijzen) en niet te vergeten: de brandstofprijzen voor transport naar Nederland zijn ook flink gestegen.

De prijzen van plaatmaterialen waaronder Okoumé, Populieren, MDF en Underlayment zijn instabiel. Van deze materialen hebben wij de prijzen inmiddels ook moeten verhogen en zullen de komende periode naar verwachting verder stijgen.

Berken- en betonmultiplex zullen door de sancties voor Rusland enorm schaars worden. Prijzen hiervan zijn buitenproportioneel gestegen.

De beschikbaarheid van hardhout blijft onveranderd instabiel en door de aanvoerproblemen (containerbeschikbaarheid is slecht) staan de prijzen onder druk. We verwachten een verdere stijging in het 2e kwartaal.

De prijzen van Western Red Cedar blijven enorm stijgen. Het wordt het komende jaar steeds moeilijker om aan de vraag te kunnen voldoen omdat het aanbod verminderd.

Thermische gevelbekleding heeft ook te kampen met aanzienlijke prijsstijgingen door de productiekosten en aanvoer van hout wat steeds duurder wordt.

Het is geen rooskleurig verhaal wat we u moeten brengen, maar wel de realiteit. Gezien de oorlog in Oekraïne verwachten we op korte termijn helaas geen verbetering. We blijven u informeren over de meest actuele ontwikkelingen.